Öppet mån-fre 07:30-17:00
Öppet mån-fre 07:30-17:00
0243-24 85 00

Hydrostandard bytte alla vattenmätare i Nyköpings kommun

Hydrostandard bytte alla vattenmätare i Nyköpings kommun

Nyköpings kommun ligger i leende Sörmland med utsikt mot Östersjön. Med 58 000 invånare (knappt) hamnar kommunen på plats 42 bland Sveriges 290 kommuner.

Här pågår samma angelägna arbete som på många andra platser, att med hjälp av
modern intelligent teknik effektivisera bland annat vattenförsörjningen. År 2016 beslutades följaktligen att kommunen skulle byta ut alla gamla vattenmätare mot nya smarta, som ger en väsentligt bättre kontroll över förbrukningen.

Totalt handlade det om 7 900 mätare som skulle bytas under en treårsperiod. Uppdraget att genomföra projektet tilldelades Hydrostandard som blev klara förra sommaren.

För att få veta lite mer om uppdraget ringde nyhetsbrevet upp Peter Johansson, som är mätartekniker i Nyköpings kommun på underhållsavdelningen för rör och nät.

– Att byta ut alla gamla vattenmätare i kommunen mot nya är ju en betydande
investering. Varför tog Nyköping den?

– Vi behövde få bättre koll på vattenförbrukningen av flera skäl. Med de gamla mätarna hade vi avläsningar en gång per år och då var det svårt att beräkna vattenförbrukning och budget. Dessutom haltade systemet med avläsningskort där fastighetsägarna själva skulle
läsa av och redovisa förbrukningen. Ungefär 40 procent lämnade aldrig in korten. Och sedan hade vi de praktiska problemen när det uppstod läckage någonstans på ute nätet, att lokalisera och åtgärda dem.

– Hur funkar det nu?

– Nu har vi Kamstrups digitala smarta vattenmätare som ger omedelbara och korrekta avläsningar av förbrukningen. Dessutom varnar de vid eventuella läckage som vi då kan hitta och åtgärda mycket snabbare.

– Varför gick uppdraget till Hydrostandard?

– Det var ett sedvanligt upphandlingsförfarande, men inför projektet besökte vi också andra kommuner för att se hur de hade gått till väga, bland annat Eskilstuna där just Hydrostandard hade genomfört mätarbyten på ett utmärkt sätt. Det öppnade våra ögon för deras kapacitet och bidrog naturligtvis till att de fick uppdraget.

– Hur klarade de uppgiften?

– Det funkade utmärkt bra. De var ju självgående och skötte allt kring mätarbytena. Så vi är jättenöjda med resultatet.