Öppet mån-fre 07:30-17:00
Öppet mån-fre 07:30-17:00
0243-24 85 00

Hydrostandard bytte elmätare i Oskarshamn

Hydrostandard bytte elmätare i Oskarshamn

KOBÅ-PROJEKTET

Energibolagen i de fyra kommunerna Kalmar, Oskarshamn, Borgholm och Ålem genomförde en gemensam upphandling för sina 44 000 elmätare. Efter en omsorgsfull utvärdering föll deras val på företaget Aidon, en av Nordens ledande leverantörer av teknik och tjänster för smarta elnät och smart energimätning. Aidons egenutvecklade produkter och system vann energibolagens förtroende. Det som slutligen avgjorde saken var en kombination av pris, kvalitet och engagemang. Hela projektet går under namnet KOBÅ efter kommunnamnens begynnelsebokstäver.

För att få veta hur arbetet har gått så här långt ringde nyhetsbrevet upp Jimmy Hammarberg, driftsingenjör hos Oskarshamn Energi, och ställde några frågor.

– Hur ser din bild av KOBÅ-projektet ut?

– Det är ju ett krav från Riksdagen att man från och med 2025 ska kunna handla el på kvartar. För att vi ska kunna tillgodose det kravet måste dagens elmätare bytas ut mot nya smarta. I våra fyra nätområden handlar det om 44 000 elmätare. Oskarshamn var först ut med 12 000 mätare och här är Hydrostandard helt klara med jobbet.

– Hur har de klarat uppgiften?

– De har varit väldigt flexibla och tillmötesgående och gjort ett fenomenalt arbete. De gjorde det väldigt enkelt för oss, eftersom de tog hand om allt, inklusive kundkontakter och aviseringar. Och de anlitade även en elinstallatör här på orten för att få tillgång till hans lokalkännedom och kontaktnät. Smart! När de var klara hade vi en restlista på ett 30-tal mätare hos personer som till exempel inte öppnade dörren på grund av coronarestriktioner. Det var långt över förväntan. Vi är alltså mycket nöjda.